Karaciğer hastalıklarından kolesterol sorununa kadar birçok sağlık problemine iyi geldiği iddia edilen deve dikeni nedir, nasıl tüketilir biliyor musunuz? İşte deve dikeninin faydaları…
DEVE DİKENİ NEDİR?
Deve dikeni, papatyagiller familyasının en süslü üyelerinden biri. Mor ve beyaz renkli çiçekleriyle hemen ayırt edilebilen bitki, ülkemizde sütlü kengel, deve kengeli ve Meryem Ana dikeni gibi farklı isimlerle de anılıyor. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin hakim olduğu alanlarda kolayca yetişme imkanı buluyor. Doğru iklimde kendiliğinden kolayca yetişebildiğinden kendisine yol kenarlarında dahi rastlamak mümkün.
DEVE DİKENİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Deve dikeni, karaciğerin sağlıkla çalışmasına destek olmasıyla biliniyor.
Doğru şekilde ve miktarda tüketildiğinde alkol başta olmak üzere birçok zararlı maddenin karaciğer üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığı söyleniyor.
Kan şekerini dengeleme konusunda da vücuda yardımcı oluyor.
Kolesterolün dengelenmesinde de etkileri olan deve dikeni özellikle yüksek kötü kolesterole düşürücü bir etki oluşturabiliyor.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden deve dikeni birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de oluşturuyor.
Deve dikeni beynin sağlıkla çalışmasına da destek olduğundan özellikle hafızasını güçlendirmek isteyenlere öneriliyor.
İleri yaşlarda görülebilen Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı da koruyucu bir etki oluşturduğu söyleniyor.
Yine ileri yaşlarda ortaya çıkabilen kemik erimesi sorununa da iyi geliyor, kemik sağlığını destekliyor.
Cilt sağlığını da destekleyen deve dikeni, doğru şekilde kullanıldığında hem organların hem de cildin yaşlanmasını geciktiriyor.
Ciltte oluşabilecek kırışıklıkların oluşumunu hem azaltıyor hem de geciktiriyor.
PEKİ DEVE DİKENİ NASIL TÜKETİLİR?
Deve dikenini çayını demleyerek kolayca tüketebilirsiniz. Bunun için güvenilir aktarlardan ya da doğal ürün satışı yapan market, mağaza veya online alışveriş sitelerinden deve dikeni tohumu temin ederek işe başlayın. 1 su bardağı su için 1 çay kaşığı deve dikeni tohumu olacak şekilde malzemeleri hazırlayın. Ardından suyu kaynatıp bir bardağa alın ve hafifçe ezdirdiğiniz tohumları içine atıp 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından çayınızı süzüp afiyetle içebilirsiniz.
Eğer çayını sevmezseniz ya da deve dikeninin cilde olan faydalarından yararlanmak isterseniz onu piyasada hazır olarak bulabileceğiniz deve dikeni yağı şeklinde temin ederek de tüketebilirsiniz. Kullanacağınız bölgeye göre miktarı değişecek olsa da en az 1’e 1 oranında zeytinyağı ya da badem yağı ile karıştırarak deve dikeni yağını kullanabilirsiniz. Örneğin, ellerinizi nemlendirmek için kullanmak üzere 5 damla deve dikeni yağını 5 damla zeytinyağı ile karıştırıp hafifçe masaj yaparak ellerinize sürebilirsiniz.
Eğer doğrudan ağız yoluyla alınabilir bir yağ aldıysanız bu yağı birkaç damla şeklinde salatalarınıza damlatabilir yine zeytinyağı ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Ancak dikkat, eğer daha önce hiç deve dikeni yağı tüketmediyseniz öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun onay vermediği hiçbir uygulamayı yapmamalısınız.
Doğada bulunan her bitkinin faydaları olduğu kadar yanlış kullanımlardan ötürü zararları da olabiliyor. İşte bu yüzden özellikle doğada kendiliğinden yetişen bitkileri tüketirken zararlarına da bakmamız gerekiyor. Kaş yapayım derken göz çıkarmak deyiminin gerçekleşmesini hiç istemeyiz değil mi?
DEVE DİKENİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Deve dikenini, çay ya da yağ olması fark etmeksizin, doktorunuza danışmadan asla kullanmamalı, bu bitkinin ve olası etkilerinin sizin sağlığınız için uygun olup olmadığını mutlaka alanında uzman doktorlardan öğrenmelisiniz.
Alerjik bir bünyeniz varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da özel bir perhiz uyguluyorsanız bu bitkiyi tüketmemeli, öncesinde yine mutlaka doktorunuza sormalı ve onayını almalısınız.
Deve dikenini asla aşırı miktarda tüketmemeli, çayını içecekseniz günde maksimum 2 fincanı geçmemelisiniz.
Aşırı miktarda tüketilmesi durumunda deve dikeninin mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, hazımsızlık gibi yan etkilere sebep olabileceğini unutmamalısınız.