Yaz mevsimiyle ısınan havalar sayesinde insanlar kendilerini denizlere, dağlara, taşlara vurdu. Bir de yaz mevsiminin vazgeçilmezi mangal var tabii. Kalabalık aile sofralarından, çekirdek ailelere kadar herkesin bayılarak vakit geçirdiği mangal saatleri vardır. Peki sağlıklı bir mangalın püf noktaları nelerdir? Mangalda en iyi eti nasıl pişiririz? İşte detaylar…
1- Ateşi yakmadan önce ızgara tellerini sıvıyağ ile yağlayın.
2- Et mutlaka dinlenmiş olmalı. Şeflerin tavsiyesi 4-6 gündür. Ayrıca eti yumuşatmak ve lezzetini arttırmak için iyi bir şekilde marine etmelisiniz.
3-Etinizin çabuk pişmesini istiyorsanız bonfile ya da antrikot tercih edin. Hem çabuk pişen hem de yumuşak olan bu etler, gelişme çağındaki çocuklarınız için de çok faydalıdır.
4- Az pişmiş et sevenler en az 6 dakika eti pişirmelidir.
5- Balık ızgara yapacaksanız. Balığın fileto şeklinde kesilmesi ile daha iyi verim alırsınız. Önce deri kısmını ateşe bakacak şekilde yerleştirin, sonra çevirip diğer tarafını… 200 gramlık bir filetoyu 14-15 dakika pişirmeniz yeterli.
6- Levrek ızgara sevenler bütün bir levreği kızartmayı tercih edebilir bu yanlıştır. Bir bütün levreği ızgarada pişirmek çok zordur. İçi pişene kadar dış kısmı kurumaya başlar. Bütün istiyorsanız kapaklı bir mangalda, düşük ısıda 40 dakika pişirebilirsiniz. Izgarada başlayıp fırında bitirmek de bir seçenek.
7- Balıkta marinasyon tercih edilmez. Derisine çok az yağ ve tercihen tuz kullanmak yeterlidir.
8- Deniz ürünlerini aksine tavuğu marine etmek lezzetini attırır. Toz biber, salça, sirke, limon suyu, yoğurt, çok yakışır.
9-Tavuk çok fazla veya az pişmemeli. Az pişirdiğiniz takdirde zehirleme olasılığı artar, fazla piştiğindeyse kurur. 60 gramlık bir kanadı çevire çevire 12 dakika pişirmeniz yeterli. İki tel arasında da pişirebilirsiniz. Burada da dengeyi kurmak önemli. Başında durun ve sık sık kontrol edin. Marinasyon ürünleri yanarsa tavuğa acı bir tat verebilir, dikkat edin!