Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı etkilidir. Mide bulantısını kısa sürede geçirir.
Anti stres etkisi vardır. Sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyona karşı etkilidir.
Pamukçuk ve ağız içi yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
Epilepsi, migren ve baş ağrısı tedavisinde etkilidir.
Bal ve zencefil ile kaynatıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Grip, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
Balgam söktürücüdür.
A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede ağız boşluğu ve akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.
İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Fesleğen suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından zengindir.
Böcek ve arı ısırıklarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılabilir.
TAZE FESLEĞEN NASIL TÜKETİLİR?
Fesleğen çiğ bir şekilde tüketilen bir besindir. Ancak pişirdikten sonra tüketmek de mümkündür. Stres, uykusuzluk gibi etkenlere karşı 1-2 adet fesleğen yaprağını çiğneyebilirsiniz. Eğer sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız yemeklere ve soslara, ince kıyılmış fesleğen serpiştirebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve et yemeklerine fesleğen yaprağı ekleyerek yemeklerin lezzetini arttırabilirsiniz. Fesleğen özellikle sosların içerisinde yaygın olarak kullanılır. Bu soslardan en çok tercih edileni ise fesleğenli pesto sostur.
FESLEĞENİN ZARARLARI NELERDİR?
Ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı olan bu bitki, aşırı tüketilmesi halinde ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca normalden daha fazla fesleğen tüketilmesi, kanseri de tetikleyebilir. Güçlü maddeler içeren fesleğen, akşam vakitlerinde tüketilirse uykuyu kaçırabilir. Kanamayı arttıran özellikleri olduğu için, regl döneminde tüketilmesi önerilmez. Hamilelerin ve emziren annelerin fesleğen tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar ve hamileler, fesleğen ve benzeri ürün kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.