Herkese merhaba…
Değerli okuyucularım, Pandemi sonrası herkes kendinin doktoru olmayı seçti!.. Doğalından organik besinlere talep gittikçe artıyor. Her sebze ve meyvenin ayrı bir değeri, faydası olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün sizlere uzman diyetisyen Ferdi Öztürk ile konuşmamızdan bahsetmek istedim.
Özellikle yazın ağır gıdalardan kaçınılması gerekiyor. Güneşin en yoğun zamanlarında özellikle tatil beldelerinde ilk sırada ikram edilen sofralarımızın vazgeçilmezi soğuk kavun, karpuz, kirazı gülümseyerek karşılıyoruz. Hele bir de yanında peynir, domates, salatalık kahvaltılık ne varsa buzdolabınızda alın size faydalı öğün diye birbirimize paylaşırken, fiyatları da unutmuyoruz. Günümüz şartlarında her şeye anında zam geldiği için kirazda da ortalama 20-40 TL arasında fiyatlarla karşılaşıyoruz. Kavun, karpuz bazı marketlerde işletmeciler tarafından herkesin sofrasına ulaşsın diye dilimli satışlara çoktan geçti. Bütün karpuz semtine göre(!) 80-200 TL arasında değişirken, dilim karpuz ortalama 40 TL üzerinden gramına göre değişiyor.
Diyetisyen Ferdi Öztürk ile konu konuyu açıyor. Eskiye nazaran günümüzde her şey bol ancak mevsiminde beklediğimiz meyve, sebzeler artık her mevsim var. Bu da ne kadar bizlere faydalı dediğimde, Ferdi Bey “Her mevsim çıkan gıdayı bilmek gerekiyor. Mevsimine göre beslenmek çok önemli. Bir de vücudumuzu, genetiğimizi iyi tanımak gerekiyor. Bize ne faydalı, ne faydasız, ne yarar ne yaramaz kesinlikle bilmemiz şart. Özellikle tanısı konulan bir hastalığımız varsa, tanıya göre beslenmek çok önemli” diye ekliyor.
Mevsimi olduğu için bir an beni kirazın faydaları konusunda sınava çekiyor.
Tabii bildiklerimi de unutmuşum dediğim cümleler de oldu. İlkbahar ve yazın vazgeçilmez meyvesi kirazın vücuda yararları saymakla bitmiyor.
Uzman Diyetisyen Ferdi Öztürk kirazın faydalarını anlatırken, aldığım notları sizlerle paylaşıyorum.
İşte hastalıkların tedavisinde kullanılan ve koruyucu meyve olan kirazın en özel 7 faydası;
1-Vitamin ve mineral deposu: 100 gram kiraz ortalama 14-15 adettir ve 65 kaloriye tekabül etmektedir. A vitamini, potasyum içeriği ve lif açısından zengin olmasının yanı sıra antioksidan içeriği de yüksektir.
2-Gut hastalığı tedavisinde etkindir: Halk arasında zengin hastalığı olarak bilinen gut hastalığı, kandaki ürik asit yüksekliğinden kaynaklanır. Yüksek ürik asit özellikle de vücutta ayak başparmağında, eklemlerde birikerek ağrı ve şişkinliğe sebep olur. Kiraz kanda yüksek olan ürik asitin dışarı atılmasını ve kanda dengelenmesine yardımcı olarak eklem hastalıkları, Gut hastalığı tedavisinde önemli rol oynar.
3-Vücuttan nikotini atar: Sigara içen bireylerde nikotin hızlıca akciğerlere ulaşır ve kana karışır. Nikotin bağımlılık yapan keyif verici bir maddedir. Günde 1 porsiyon kiraz, nikotinin vücuttan atılmasını sağlar ve içeriğindeki flavonoidler sayesinde hücre duvarının zarar görmesini engelleyerek vücuttaki zehri temizler.
4-Böbrek dostudur: Kirazda bulunan kinik asit böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir veya oluştuysa daha rahat kum dökülmesine yardımcı olur.
5-Kabızlık tedavisinde etkindir: Lif açısından zengin olan kiraz, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık ve şişkinlik problemi
olan hastalara yardımcı olur.
6-Bağışıklık sistemini güçlü tutar: Kiraz meyvesi fitokimyasallar açısından zengindir, antioksidan bir meyvedir. Vücutta
oluşabilecek iltihabi reaksiyonların önlenmesinde, vücut şişliği ve ödemin atılmasına yardımcı olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı savaş açarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
7-Vücutta yağların depolanmasını önler: Obezite tedavisinde fitokimyasal içeriği sayesinde lipit metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olan kiraz diyetlerde mutlaka yer almalıdır. Günde 10-15 adet ara öğünlerde tüketilecek olan kiraz depo yağların azaltılmasında, kan şekerinin dengelenmesinde, insülin direncinin kırılmasında ve bu süreçte diyabet ve obezite ikilisine savaş açmaktadır. Sağlıkla iyi pazarlar.