Ramazan’da Dengeli ve Sağlıklı Beslenme

İlginiziÇekebilir

Ramazan ayının gelişi ile birlikte hem manevi yönümüzü geliştirecek hem de beslenme ve yaşam şeklimizi değiştireceğiz. Yaklaşık 16 saat sürecek oruç için sahurda ve iftarda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü aç kaldığımız zaman boyunca herhangi bir sağlık problemi yaşamamak da bir o kadar önem kazanıyor. Ramazan boyunca iftarda ve sahurdaki beslenme düzenimizle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

 

 

İlk 10 güne dikkat

Ramazan ayı ile birlikte yeni bir beslenme düzenine geçtiğimizi belirtmiştik. Vücudumuzun bu değişikliğe alışabilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Bu sebeple ilk 10 gün biraz daha zorlu geçer. Bu 10 gün içerisinde hızlı ve aşırı yemekten mutlaka kaçınmalısınız. Birdenbire bu kadar hızlı ve aşırı yemek, kalp sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bunun yanı sıra şarküteri ürünleri ve baharatlı yiyecekler, vücutta su tutulmasına neden olacağından, ilk 10 gün bu tarz yiyecekleri de sofranıza getirmemelisiniz.

 

Suyun önemi

Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi, normale göre vücudumuzun daha fazla terlemesine ve sıvı kaybetmesine neden olur. Bu sebeple vücudumuzdaki sıvı ihtiyacını karşılamamız gerekir. İftar ile sahur arasında geçen zamanda bol su tüketmeli, aç kaldığımız zamanlarda alamadığımız suyu, bu sürede mutlaka telafi etmeliyiz. Ayrıca iftarda orucunuzu açarken suyu yavaş yavaş içmeli ve asitli içeceklerle oruç açmaktan uzak durmalısınız.

 

İftara mola

Uzun süre aç kalan vücut, birdenbire yiyeceklerle karşılaştığında tepki gösterebilir. Bunu engellemek için iftarınızı iki seferde yapabilirsiniz. Orucunuzu su ve hurma ile açtıktan sonra bir kâse çorba tüketebilir ve 15 dakika bekleyebilirsiniz. Beyne doyma sinyali 15 dakika sonra gideceğinden bu zamanı beklemek, aşırı yemenin önüne geçecektir. Bu süre sonunda ana yemeğinize geçebilirsiniz. Böylelikle hem midenize yüklenmeyecek hem de beyninizin tokluk hissinin farkına varabilmesi için zaman tanıyabileceksiniz.

 

Dengeli öğünler

Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur öğünlerini atlamamalısınız. Zaten 16 saat kadar sürecek açlık zamanını, sahuru atlayarak daha da uzatmamalısınız. Çünkü sahur atlandığında vücudun metabolizma hızı da aynı oranda düşecek, kan basıncında artış ya da azalışa neden olacaktır. Hatta mümkünse iftar ile sahur arasına bir de ara öğün koyabilirsiniz. Bu ara öğünde de hafif atıştırmalıklar seçebilirsiniz.

 

Sahurda protein

Uzun sürecek açlık zamanında hem fazla yememek hem de tokluk hissini yaşamak için sahurda protein tüketmelisiniz. Oruç süresinde susuzluğu en az seviyede hissetmek ve mideyi daha az yormak için yağ, şeker ve tuz içeriği düşük olan yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bu sebeple yumurta, peynir, süt gibi proteini yüksek besinler sizi daha çok tok tutar.

 

Tatlı seçimi

İftarda kan şekerinizi mutlaka dengelemeniz gerekir. Uzun süre aç kalmak, kan şekerini düşüreceğinden şerbetli tatlı tercihiniz ile aniden yükseltmemelisiniz. Bunun yerine sütlü tatlı tercih ederek dengeyi yakalayabilirsiniz.

Kaynak: Katılımemeklilik

İlgili Haberler

Sonraki Haber

Önerilenler

Kaçırmayın