Diyet deyince aklımıza hep bizi zora sokan programlar, açlığa mahkum hissetme ve bırakıldığında eski kilolarımızı fazlasıyla aldığımız süreçler gelir. Oysa kendi metabolizmamıza ve beslenme alışkanlıklarımıza göre hazırlanan beslenme programları hem bizi zorlamaz hem de etkileri daha kalıcı olur.
Beslenme ve Kilo Yönetimi Programı Nedir?
- Vücut analizi
- Segmenter doku kütlesi
- Segmenter yağ kütlesi
- Vücut sıvısı
- Vücut yağ kütlesi
- İskelet kas kütlesi
- Vücut kütle endeksi
- Bazal metabolik hız
- Metabolizma yaşı
- Mevcut biyokimyasal parametrelerin belirlenmesi ve birer haftalık periyotlarla kilo takibi.
- Beslenme bilinçlendirme programı
Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalı?
Günümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo verme ile ilgili giderek artan bilgi kirliliği nedeniyle sizin için neyin doğru olduğuna inanmak giderek zorlaşıyor olabilir. Her yıl çıkan yeni diyet programları ve popüler olan diyetler sağlığınız açısından risk oluşturabilir. Diyet bir beslenme biçimidir ve size özel olmalıdır. Sağlıklı beslenme, vücudunuza ihtiyacı olan tüm besin öğelerini sağlayacak yeterli ve dengeli beslenmedir. Sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam kişilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden iyi hissetmesi açısından da önemlidir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanan bireyler oluşabilecek hastalık riskini en aza indirgeyebilir.
- Dışarıda yemek yerine kendiniz yemek yapmayı deneyin. Menüyü iyi inceleyerek sizin için doğru olan sağlıklı seçeneği bulun.
- Sebze tüketimini arttırın. Her öğünde tabağınızın yarısı mutlaka sebze ile dolu olsun. İster salata ister yemeğin yanında garnitür olarak ya da çorbalarda sıklıkla kullanabilirsiniz. Vitamin, mineral bakımından zengin olan sebzeler günlük ihtiyacınız olan lifi de karşılamaya yardımcı olur. Özellikle sebzelerden gelen antioksidan vücutta toksin oluşumunu engelleyerek hastalıklara karşı koruyucudur.
- Güne güzel bir kahvaltıyla başlayın. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapılmadığı takdirde gün içerisinde sürekli olarak yeme isteğinin ve akşam atıştırmalarını önüne geçemezsiniz. Kahvaltı aynı zamanda kendinizi daha zinde hissetmenizi ve konsantrasyonunuzun artmasını sağlar.
- Her gün meyve yemeye özen gösterin. Özellikle ara öğünlerde meyve yiyerek hem vücudumuza ihtiyacı olan çeşitli vitamin ve mineralleri vermiş oluruz, hem de içerisinde yer alan yüksek posa sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlarız.
- Tam tahıllı besinler tüketmeye özen gösterin. Unutmayın, kişiye göre ölçülü tüketildiği sürece içerisinde yer alan lif ile bağırsak sağlığımızı korumuş ve kan şekerinin hızla yükselmesinin önüne geçerek uzun süre tokluk hissi sağlamış olursunuz.
- Yemek yerken başka bir şeyle ilgilenmeden yediğinizin farkında olarak yavaş yavaş çiğneyip yemeye çalışın. Fazla yemek yemeyi engellemek için televizyon karşısında ya da telefonla ilgilenerek yemek yememeye özen gösterin.
- Gıda etiketlerini iyi okuyarak doğru ve bilinçli market alışverişi yapma alışkanlığı kazanın. Günümüzde raflarda birçok farklı gıda için çok fazla seçenek bulunmakta. Gıda etiketini doğru okuyarak ürünün sizin için doğru olup olmadığını anlayıp alışverişinizi yapın. Konserve ve işlenmiş gıdalar raf ömrü uzun olması açısından yüksek miktarda soydum içerebileceği gibi diyet ürünler de bile yağ oranı düşük olmasına rağmen şeker oranının yüksek olabileceğini unutmayın.
- Kaynak: Estethica