Ayça Attay / Medikalmedya
Sevgili ebeveynler, bakım verenler ve daha niceleri…
Günlerden bir gün çocuğunuz olacağını öğrendiniz o gün sizden mutlusu yoktu. O çocuğa kendinizden daha çok değer verdiniz, onunla büyüdünüz.
Zaman geçti, ilk adımlarını attı, ilk kelimelerini söyledi. Yavaş yavaş sosyalleşmeye başladı. Parka gitti yaşıtları ile vakit geçirdi. Sosyalleşmeye başladı ama bunun daha fazlası gerekiyordu.
Adımlarını atmaya başlayan, bıcır bıcır konuşmaya başlayan uzun uzun cümleler kurmaya başlayan çocuğunuz için okula gitme zamanı.
20 yıllık eğitimci olan bir annenin kızı, 8 yaşında bir kız çocuğunun ablası, aynı zamanda da bir psikolog olarak sizlerle anaokulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında fikirlerimi, bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım.
Keyifli okumalar.
Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Anaokulunun eğitim anlayışı ne?
Okullar benimsedikleri eğitim anlayışına göre çeşitlilik göstermektedir. Okulun çocuğumuz katacağı bilişsel, duygusal ve sosyal yetkinliklerin yanı sıra benimsedikleri eğitim modelinin önce çocuğunuza sonrasında da size uygun olması gerekmektedir. Okul, bir eğitim anlayışını benimsemeli ancak bunun yanında bütüncül bir anlayışa da sahip olmalıdır.
Son zamanlarda bilinirliği artan eğitim modelleri şu şekildedir: Montessori, Waldorf ve Reggio Emilia…
- Öğretmenin eğitimi ne?
Kurum müdürü ve çocuklarınızla ilgilenecek olan öğretmenlerin eğitimleri hakkında bilgi almayı unutmayın. Öğretmenlerin, okul öncesi öğretmenliği ya da çocuk gelişimi mezunu olup olmadıklarını sorun. Branş öğretmenlerinin de kendi branşlarında eğitim aldıklarından emin olun.
- Kurum psikoloğu bulunuyor mu?
Sosyal aktivitelerin yanı sıra bilişsel ve duygusal gelişimlerini takip edebilmesi açısından okullarda psikolog bulunmak zorundadır. Kurumda psikolog olup olmadığını ve neler yaptığını öğrenebilirsiniz.
- Fiziki şartlar uygun mu?
Bütün bir gününü okulda geçirecek olan çocuğunuz için konfor ve ortamın uygunluğu çok önemlidir.
-Okulun bulunduğu ortam nasıl, çevresi güvenli mi?
-Bahçesi var mı?
-Sınıflar yeterince güneş ışığı alıyor mu, havalandırılıyor mu?
-Kaza ve tehlikelere karşı güvenlik önlemleri alınmış mı?
-Tuvaletler, mutfak ve sınıflar temiz mi?
- Okulun yemek menüsü nasıl?
Çocuğun sağlıklı beslenmesi oldukça önemli. Yemekler mutfakta mı pişiriliyor yoksa dışarıdan anlaşılmış bir yemek firmasından mı geliyor?
- Okul dışı aktiviteler ne sıklıkla yapılıyor mu?
Çocukların okul dışında da vakit geçirmeleri oldukça önemli. Çocukları doğa ila tanıştırıp doğayı, canlıları tanıtmalıyız. Haftanın kaç günü orman okulu günü yaptıklarını sorabilirsiniz. Onun dışında yapılan sanatsal ve kültürel etkinliklerin de ne sıklıkta olduğunu sorabilirsiniz.
- Materyaller çocukların yaşına uygun mu?
- Okula uyum süreci nasıl oluyor? Oryantasyon nasıl ve kim tarafından yapılıyor?
- Personeller ve öğretmenler ilk yardım bilgisine sahip mi?
- Oyuncaklar ne sıklıklar yıkanıyor/temizleniyor?
Bunları Gözlemleyin
- İlk intiba çok önemlidir. Eğer izin veriliyorsa çocuğunuzun olacağı sınıfa girin ve öğretmeni, sınıf içi ilişkileri gözlemleyin.
- Çocuğunuzun sınıf öğretmeni ile kurumun psikoloğu ile tanışın.
- Oyun alanları, sınıflar, bahçe, tuvaletler ve mutfak temiz mi? Okulu gezerken bunlara dikkat edebilirsiniz.
Okula başlamadan önce çocuğunuzu alıştırmanız gerekmektedir. Ona okula neden gideceğini, orada onu nelerin beklediğini ve okulun nasıl bir yer olduğunu detaylıca anlatın. Dilerseniz telefonunuzdan okulun fotoğraflarını da gösterebilirsiniz.
Bu sorular benim aklıma gelenlerdi. Tabii ki sizler de çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarına göre soruları çeşitlendirebilir kendinize uyarlayabilirsiniz.
Mutlu, eğlenceli, öğretici ve çocukça bir akademik dönem dilerim. 😊
Psikolog Ayça Attay
İnstagram: psikolog.aycaattay