Kültürümüzde ve dinimizde önemli bir yeri olan sünnet kavramı, modern tıbbın avantajlarıyla kolaylıkla yapılan bir uygulamaya dönüştü. Ancak unutulmaması gereken bir şey var! Sünnet cerrahi bir uygulamadır ve uzman hekimlerce yapılmalıdır. Sünnetin önemli bir tıbbı uygulama olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, sünnet konusunda dikkat edilmesi gereken hususları sizler için anlattı.
Yaz mevsiminin gelmesiyle sünnet sezonu da açıldı. Aileler, çocukları için psikolojik ve sağlık açısından önemli bir ritüel olan sünneti emin ellerde yaptırmak istiyor. On dakikalık kısa bir uygulama gibi gözükse de, çocuğun ileride hayatını etkileyeceğini düşünürsek önemini daha iyi kavrayabiliriz.
Çocuğunuzda bu hastalıklar varsa …
Sünnet neredeyse her erkek çocuğuna yapılsa da bazı sağlık sorunları olan çocuklar için özellikle dikkatli olmak gerekiyor. Eğer çocuğun ciddi bir hastalığı varsa yapılacak tüm tetkiklerden sonra karara varılması bu anlamda atlanmaması gereken bir adımdır.
Alerji, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunları olan çocuklarda, gerekli araştırmalar sonucunda elde edilen veriler ışığında cerrahi bir uygulama yapılmalıdır. Alerjik durumlarda öncelikle çocuğun alerjisi tespit edilmeli gerekirse tedavi edilmeli ardından sünnet edilmelidir. Bunun dışında, kalp-damar hastalığı olan bir çocuğun da konunun uzmanı bir hekim tarafından incelenmesi ve kendisine sünnet yapılıp yapılamayacağının bir raporla belirtilmesi öneriliyor.
Sünnet neden uzman hekimlerce yapılmalı?
Her ne kadar bilinçlenen bir grup olsa da hala çocuklarını evde veya düğün salonlarında sünnet ettiren aileler var. Bu durum, sağlık anlamında bir skandalken çocuğun psikolojisi üzerindeki etkisi ise saymakla bitmiyor.
Sünnetin uzman bir doktor tarafından yapılmaması durumunda;
- Kanama nedeniyle ölümle bile sonuçlanabilecek kayıplar,
- Penis başının bir kısmının kesilmesi,
- Derinin hatalı kesimi sonucu ortaya çıkan şekil bozuklukları,
- Steril koşullar altında yapılmadığında oluşabilecek enfeksiyonlar,
- İleri derecede ödem (şişlik) ve bir türlü kapanmayan yaralar görülebilir.
Sünnet için doğru zaman…
Ülkemizde, sünnet uygulaması 7 yaşından sonra yapılsa da gittikçe yaygınlaşan bir uygulama göze çarpıyor, yeni doğan sünneti. Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte bebeğin sünnet edilmesiyle gerçekleşen operasyonun avantajları ise çok fazla. Öncelikle bebekler geçirdikleri operasyonlarla ilgili hiç bir şey hatırlamayacak. Hatırlamadıkları için de herhangi bir psikolojik travma yaşamayacak. Ayrıca penis üzerindeki damarlar çok küçük olduğundan kanama çok az olacak ve iyileşme süresi de daha hızlı olacak. Ayrıca yeni doğan sünneti ile hijyenin daha kolay sağlanması nedeniyle penis ön derisinin yapışıklıkları ve darlıkları da önlenmiş olacak. Bu sebeple sünnet için en doğru zaman doğumun 7. gününden sonraki dönem.
Yeni doğan sünnetinden sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar;
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir.
Normal bir sünnet için dikkat edilmesi unsurlar…
- Sünnette yapılan uyuşturmanın etkisi yaklaşık 2-3 saat sonra geçmeye başlayınca ağrı olur. Bunun için çocuğa yazılan ağrı kesici şuruptan 1 ölçek içiriniz. Bu işlemi 5-6 saat ara ile tekrar edebilirsiniz. Çocuğun ilaç içmesinde sorun olursa ağrı kesici fitil kullanabilirsiniz.
- İlk gün çocuk aşırı hareketlerden kaçınmalı ve tuvalette kendini zorlamamalıdır.
- Sünnet külotu giyebilir, bu çocuğa hareket özgürlüğü sağlar.
- Yara durumu, iyileşme süreci çocuktan çocuğa değişir. Yatmanın bir faydası yoktur. Bunun için çocuğa yatması için ısrar etmeyiniz. Sadece yaranın temiz bir şekilde korunmasına dikkat ediniz.
- Yapılan dikiş materyalleri kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için ayrıca almaya gerek yoktur. Kendiliğinden eriyip düşeceklerdir.
- Sünnetten 72 saat sonra (üç gün) çocuk ılık sabunlu su içine oturtularak baştan aşağıya, on dakika kadar mutlaka banyo ettirilmelidir. Bu banyo yara için çok faydalı olduğundan kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Çocuk tamamen iyi olduktan sonra sünnet bölgesini sık sık sabunlu su ile yıkayıp kurulaması öğretilmelidir. Temizlik bu süreçten sonra daha fazla önem kazanmaktadır ve ihmal edilmemelidir.