Tıpta ayrı bir uzmanlık dalı olan Göğüs Hastalıkları temelde akciğer ve hava yolları olmak üzere solunum sistemini etkileyen hastalıklarla ilgilenir. Yetişkinlerde göğüs hastalıkları varlığında en sık görülen şikâyetler nefes darlığı, öksürük, balgam ve göğüs ağrısıdır.
Bir göğüs hastalıkları uzmanı, ciddi veya kronik solunum problemleri ile karşı karşıya olan hastalarla çalışır. Aile doktorları, soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu gibi hafif veya kısa süreli durumlarla başa çıkabilse de, öncelikle akciğerleri etkileyen daha karmaşık hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve yönetmek için bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından muayene olunması gerekir.
Bir solunum yolu hastalığıyla mücadele ediyorsanız, doğru tanı ilk adımdır. Bir göğüs hastalıkları uzmanı, kronik akciğer hastalığını teşhis etmek için spirometri, kan tahlilleri, göğüs röntgeni, BT taramaları, bronkoskopi ve uyku çalışmaları gibi prosedürleri kullanır. Göğüs hastalıkları uzmanınız, sonuçları onaylamak için daha önce tamamlamış olsanız bile, bu testlerin tekrarlamasını isteyebilir.
Göğüs hastalıkları uzmanları, akciğer ile ilgili bir tanıyı belirlemeye yardımcı olmak için muayene ve testler yapar. Bunlar şunları içerir:
- CT tarama,
- Göğüs floroskopi,
- Göğüs Ultrasonu,
- Lobektomi,
- Plevral biyopsi,
- Pulmoner fonksiyon testi,
- Nabız oksimetre testi,
- Transplantasyon,
- Torasentez,
- Bronkoskopi,
- Uyku çalışması.
Yetişkinlerde Göğüs Hastalıkları Nelerdir?
Göğüs Hastalıkları branşının ilgi alanına farklı gruplardan hastalıklar girmektedir:
- Akciğer enfeksiyonları: Pnömoni (zatürre), akut bronşit, tüberküloz (verem) vb.
- Hava yollarını tutan kronik hastalıklar: Astım, KOAH, bronşektazi, kistik fibroz vb.
- Akciğer kanseri
- Akciğer dokusunu bozan hastalıklar: İnterstisyel akciğer hastalıkları, sarkoidoz vb.
- Mesleki ve çevresel akciğer hastalıkları: Silikozis, pnömokonyoz vb.
- Akciğer damarlarını tutan hastalıklar: Pulmoner emboli, pulmoner hipertansiyon, vb.
- Akciğer zarını tutan hastalıklar: Plörezi, plevral efüzyon, mezotelyoma, vb.
- Uyku apnesi.
Göğüs hastalıkları uzmanları bu hastalıklara yönelik olarak, gerektiğinde radyolojik (görüntüleme), spirometrik (solunum kapasite ve fonksiyonlarının ölçümü) ve bronkoskopik tetkikleri değerlendirir. Tedavide ilaçlar, solunum fizyoterapisi, sigara bıraktırma gibi yaklaşımlar kullanılır.
Astım Nedir?
Astım solunum yollarının, akciğerlerin içine hava taşıyan tüplerin, kronik veya uzun vadeli bir hastalığıdır. Hava akımı sınırlamasına yol açan bronşiyal tüplerin iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur. Akciğerlerimizin solunum yolları kaslarla çevrilidir ve mukus bezleri içerir. Bu kaslar normalde rahatlar ancak astım varsa, genellikle hassas ve iltihaplıdırlar.