Biberiye geleneksel ağrı kesici ve iltihap giderici olarak biliniyor. Kalp hastalığı, kanser, diyabet, demans gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltan biberiyenin faydaları saymakla bitmiyor. Biberiye baharat olarak kullanılabildiği gibi çay olarak demlenip tüketiliyor. Peki biberiyenin faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar…
Biberiye çayı sindirime yardımcı oluyor. Hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların önüne geçiyor. Güzel kokan bir bitki olan biberiye çayı yapılıp içildiğinde vücuttaki tüm ödemi söküp atıyor.
Vücutta oluşan ağrılara iyi geliyor. Baş ağrısı, eklem ağrısı gibi durumlarda biberiye çayı, doğal ağrı kesici etkisiyle adeta imdada yetişiyor. Biberiye çayı bağışıklığı güçlendiriyor, kanser riskinin önüne geçiyor. Özellikle kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini azaltıyor.
Güçlü antiseptik özelliği ile ağızda oluşan ‘aft’ tarzında yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor. Biberiye çayı, baş ağrısını kısa sürede kesiyor. Bu nedenle uzmanlar migren problemi yaşayanlara düzenli olarak biberiye çayı içmelerini tavsiye ediyor.
Biberiye çayı hem hafızayı güçlendiriyor hem de konsantrasyonu artırıyor. Stresin neden olduğu kalp hastalığı, panik atak, anksiyete, demans hastalıkların gelişme riskini azaltıyor.
Düzenli olarak biberiye çayı içmek kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı oluyor. Böbrek ve mesanedeki kumların vücuttan atılmasını sağlar. Hem de taş oluşumunun önüne geçer ve idrar yollarına vereceği zararları da erkenden önlemiş olur.
BİBERİYE ÇAYI NASIL YAPILIR?
Biberiye çayını hazırlamak için bir fincan kaynamış suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye ekleyip 5 dakika kadar beklemek gerekiyor. Demlenmesini bekledikten sonra içindeki taneleri süzmek yeterli oluyor. Biberiye çayını tatlandırmak için istenildiği takdirde içerisine limon veya bal ilave edilebiliyor.