Günlük hayatta en çok kullanılan baharatlar, yemeklere lezzet katmakla kalmayıp hem de sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor. Birçok baharat, antioksidanlar olarak bilinen, serbest radikallerin zarar veren etkilerine karşı koyan, birçok fiziksel rahatsızlığın önlenmesine yardımcı olan yüksek düzeyde besin maddeleri içerir. İmmünoloji ve beslenme konusunda uzmanlaşmış bir tıp doktoru olan Michael A. Schmidt, antioksidan açısından en zengin 10 baharatı sıraladı.
KARANFİL
Antioksidanların en yüksek seviyede bulunduğu baharatların başında karanfil geliyor. Karanfil bronşit, astım, tüberküloz, mide bulantısı ve diyare’yi hafifletmesine yardımcı olur.
KEKİK
Antioksidan bakımından zengin kekik, sizi geniş bir yelpazede hastalıklara karşı koruyabilir.
ZENCEFİL
Zencefil, hareket hastalığından Alzheimer hastalığına kadar her şeyin önlenmesinde yardımcı olabilir. Bu güçlü antioksidan baharatın eklem ağrısı ve artritin enflamasyonunu azaltmasına yardımcı olabileceğini ve kanser önlemeye katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
TARÇIN
Tarçın antioksidanları, kanserin önlenmesinin yanı sıra kan şekeri seviyelerinin stabilize edilmesi ve şeker hastalığının tedavisinde yardımcı olabilirler. Tarçın, insülin duyarlılığının artması, kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, inflamasyonu azaltma ve kanserli tümör hücresi büyümesinin engellenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
ZERDEÇAL
Bazı köri tozu ve hardallarda yaygın olan antioksidan açısından zengin zerdeçal, karaciğerinizi alkol dahil toksinlerden korumaya yardımcı olabilir. Altoonian, zerdeçaldaki antioksidanların Alzheimer hastalığının gelişimini inhibe etmesine ve kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceği açıklanıyor.
FESLEĞEN
Fesleğen, birtakım kanserlerin önlenmesinde yardımcı olan antioksidanlar içerebilir. Fesleğenin serbest radikallere karşı korunmaya ve kanser büyümesini baskılayarak potansiyel olarak kolon, göğüs, akciğer ve diğer kanserlere karşı koruma sağlayabileceği açıklanıyor.
HARDAL
Antioksidan hardal tohumları, alerjiden artrite kadar her şeyde yardımcı olabilir. Hardal tohumunun güçlü analjezik, antibakteriyel, balgam söktürücü ve diüretik özelliklere sahip olduğunu belirtiliyor. Sonuç olarak, bu baharat sindirimi güçlendirebilir, mukus azaltıp, zararlı serbest radikallere karşı koruma ve kanser gibi hastalıkları önleyebilir.
KÖRİ
Güçlü bir antioksidan olan köri sarımsak, kişniş, kimyon gibi Hint ve Güney Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir kaç baharatı içerir. Köri tozunda bulunan antioksidanların, iltihaplanmayı azaltmaya ve Alzheimer hastalığının gelişimine karşı korunmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor.
KIRMIZI BİBER
Antioksidanlar açısından zengin olan biber, kardiyovasküler sağlığa ve kanser önlemeye katkıda bulunabilir. Biber zararlı serbest radikalleri nötralize etmesine yardımcı olan flavonoidler içerdiğini ve sağlıklı detoksifikasyonu teşvik ettiği açıklanıyor.
ACI BİBER
Acı biber yüksek antioksidan düzeyleri ve çeşitli terapötik ve hastalık önleyici özelliklere sahiptir. Biberin anti-inflamatuar niteliklere sahip olabileceği ve kanser hücrelerini öldürme gücü ile güçlü bir anti-kanserojen görevi görebileceği açıklandı. Bu baharat ayrıca kalp sağlığına katkıda bulunabilir ve obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir.
Kaynak: Büşra Akkaya- Posta