Tıbbi cihaz, tıbbi sarf malzemesi, iyileştirme araç ve gereçleri, ortez, protez nedir?
Tıbbî cihaz: Sağlık Bakanlığı Tıbbî Cihaz Yönetmeliğinde tanımlanan her türlü araç, gereç, alet, cihaz, kişi kullanımına mahsus cihaz, aksesuar veya diğer malzemelerdir.
Tıbbî sarf malzemesi: Protez ve ortez tanımına girmeyen, iyileştirmeyi tek başına sağlamayan, teşhis, tedavi ve bakım amaçlı işlemlerin yapılması esnasında tek sefer ya da sınırlı sayıda kullanılmaya mahsus tıbbî malzemelerdir.
İyileştirme araç ve gereçleri: Protez ve ortez tanımına girmeyen, tek başına iyileştirme özelliği olan iyileştirici nitelikteki tıbbî cihazlardır.
Ortez: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bir organda oluşan fonksiyon kaybını veya yetersizliğini önlemek ya da vücut parçalarından birini desteklemek veya korumak amacıyla kullanılan tıbbî cihazlardır.
Protez: Doğuştan ya da sonradan herhangi bir nedenle vücut organlarından bir veya bir kaçının tam veya kısmi kaybında, o organ veya organların fonksiyonlarını yerine getirmek ve/veya görsel olarak vücut bütünlüğünü sağlamaya yönelik tıbbî cihazlardır.
Tıbbi Malzeme Temini
Yatarak tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin temini ne şekilde yapılmaktadır?
……………….
Ayaktan tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin temini ve ödemesi ne şekilde yapılmaktadır?
Reçete edilen görmeye yardımcı tıbbi malzemeler (gözlük cam ve çerçevesi, kontakt lens); Kurumumuzla sözleşmeli optisyenlik müesseslerinden temin edilir. Söz konusu malzeme bedelleri Kurumca, optisyenlik müessesesine ödenir.
Kurumca iade alınan tıbbi cihazlar; Kişilerin sağlık kurulu raporuyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmekte olup Kurum stoklarında var ise cihaz kişiye verilir. Kurum stoklarında yok ise kişilerce temin edilir ve sağlık raporu, reçete, fatura ile istenilen diğer belgelere istinaden bedelleri Kurum mevzuatı çerçevesinde kendilerine ödenir.
Reçete edilen diğer tıbbi malzemeler; Kişiler tarafından temin edilir ve sağlık raporu, reçete, fatura ile istenilen diğer belgelere istinaden bedelleri mevzuat çerçevesinde kendilerine ödenir.
İade cihaz kapsamındaki tıbbi malzemeler hangileridir?
Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere iade alınmak kaydıyla taahhütname karşılığı temin edilen tıbbi malzemeler;
a) Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Cihazları (CPAP, Auto CPAP, BPAP, BPAP-S, BPAP S/T, BPAP S/T AVAPS, ASV),
b) Evde uzun süreli veya taşınabilir komponenti olan oksijen tedavisi cihazları (oksijen konsantratörü, oksijen tüpü ve başlığı, taşınabilir komponenti olan oksijen tedavi cihazları),
c) Ev tipi ventilatör,
ç) Akülü tekerlekli sandalye.
d) Ev tipi ventilatör için kesintisiz güç kaynağı
Tıbbi malzemelerin yenilenmesinde süre şartı var mıdır?
Kurumca belirlenen bazı protez ve ortezlerin yenilenebilmesi için belli sürelerin doldurulmuş olması şarttır. Yenilenme süresi bulunan ortez ve protezler ve yenilenme süreleri Kurumumuzca yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği ve eklerinde belirtilmiştir. Bu sürelerden önce söz konusu tıbbi malzemeler yenilenmez. Ancak, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklara kullanılması gerekli görülen miatlı tıbbi malzemeler, malzemenin çocuğun büyüme ve gelişmesi nedeni ile kullanılamadığı ve yenilenmesi gerektiğinin sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi koşuluyla süresinden önce SUT hükümleri doğrultusunda yenilenir.
Ayrıca erişkinlerde ise malzemenin bakım ve onarımının mümkün olmaması halinde, kullanılamadığı ve yenilenmesi gerektiğinin sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi koşuluyla, süresinden önce SUT hükümleri doğrultusunda yenilenir.
Ayrıca, Kurumca iade alınan cihazların kullanma süresi dolmadan arızalandığının veya kullanılamaz hale geldiğinin sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi ve Kurumca onarımının sağlanamaması hâlinde, sürelerinden önce yenilenmeleri mümkündür.
Tıbbi malzeme temin esasları nasıl düzenlenmiştir?
Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlanan, Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan tıbbi malzemelerle ilgili düzenlemeler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa uyumlu olarak yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nin 3. bölümünde yer almaktadır.
Kaynak: sgk.gov.tr