Yaz mevsiminin kâbusu sivrisineklerdir. Peki sivrisinekler hastalık bulaştırır mı? En çok kimlere gelir? Tüm detayları Dr. Demet Eciyes anlattı.
Türkiye’de 62 farklı sivrisinek türü var. Özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde siyah beyaz çizgileriyle dikkat çekiyorlar.
Bazı sivrisinekler, sarı humma, dang humması, chikungunya ve Zika virüslerini taşıyabilir. Sivrisineklerle bulaşan hastalıklar arasında en iyi bilinen sıtma hastalığı anofel cinsi sivrisineklerle taşınan plazmodium isimli parazitlerin yaptığı bir hastalıktır. Tekrarlayan titremeli ateş ile seyreden bu hastalıkta karaciğer, dalak büyür ve devamında da sarılık ve kansızlık gelişebilir. Solunum şikayetleri ile zatürre de gelişebilir. Vaktinde ve doğru bir şekilde tedavi edilmediğinde hastalık ölümle de sonuçlanabilir.
Sivrisinekler; durgun sulara yumurtalarını bırakmak suretiyle ürüyorlar. Dolayısıyla deniz, havuz ya da durgun su birikintilerinde çok miktarda bulunuyorlar. Yeşillik alanlar da onların sevdiği yerler.
NEDEN KAN EMİYORLAR!
Ergin yani yetişkin sivrisinekler çiçekli bitkilerin nektarlarıyla besleniyor. Ancak dişileri ayrıca kan emiyor çünkü yumurta geliştirebilmek için yüksek kaliteli proteine ihtiyaçları var. Hayvanlardan da daha çok memelilerden kan emme yönünde evrimleşmişler, çünkü en yüksek kaliteli protein memelilerde bulunuyor. Erkek sivrisinekler kan emmiyor.
KİMLERE DAHA ÇOK GELİYOR?
Karbondioksit salınımı sivrisinekleri de çekiyor. Solunum sırasında karbondioksit saldığımız için sivrisineklere de davetiye göndermiş oluyoruz. Dolayısıyla bu çekim salınan karbondioksit miktarıyla doğru orantılı olarak artıyor. Hamilelerde bu miktar fazla ayrıca spor yapanlarda da. Sporda salınan laktik asit de sivrisineklere cazip geliyor. Ayrıca ter ve idrar kokusu da sivrisinekleri çeken sebeplerden. Bu nedenle fırsat buldukça duş almak önemli. 0 kan grubunda olanları daha fazla ısırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Ayrıca koyu renk giysiler de sivrisinekleri çekiyor.