Üzüm, cinsine göre farklı aylarda yetişse de genel olarak Ağustos ile Kasım ayları arasında satışa sunuluyor ve tüketiliyor. Resveratrol ve flavonoidler de dahil olmak üzere sağlığı koruyan antioksidanlar açısından zengin olan üzümün bu faydalarının ne kadar olduğu üzümün türüne, coğrafi kökenine ve nasıl işlendiğine bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin koyu ve mor üzümlerin antioksidan oranı, beyaz ve yeşil üzümlere göre daha yüksek.
Üzüm, yaşlanma etkilerinin azaltılması, cildin elastikiyetini artırma, cilt tonunu eşitleme gibi faydalara da sahip. Üzüm, aynı zamanda yara izlerinin azaltılmasını da destekliyor.
Migrene iyi gelen, hazımsızlığa karşı koruyan, astımı rahatlatan ve viral enfeksiyonlarla savaşmaya destek olan üzüm, tıpkı tüm diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi, mevsiminde tüketildiğinde çok daha faydalı hale geliyor.
ÜZÜM HANGİ MEVSİMDE VE AYDA YETİŞİR?
Üzüm, en sevilen meyvelerden biridir ve bu nedenle ne zaman market ve manav reyonlarında yer alacağı sık sık merak edilir. Meyve ve sebzeleri kendi mevsiminde tüketmek gerekli vitaminleri almayı sağladığından oldukça önemlidir. Mutlaka her meyve ve sebzeyi kendi mevsiminde ve hasat edildiği zaman tüketmek gerekir. Üzüm hem yaz hem de bahar meyvesi olarak bilinmektedir.
Cinsine göre farklı aylarda hasat edilerek satışa sunulan üzüm Temmuz ya da Ağustos aylarında satışa sunulur ve Ekim ayına kadar da satışta kalır. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişen üzüm kuru olarak ya da pestil şeklinde de tüketici ile buluşmaktadır. Genellikle üzüm pestilleri İzmir yöresinden ülkemizin her yerine dağıtılmaktadır. Üzüm, en çok Gaziantep, Nevşehir ve Ege kıyılarında yetiştirilmektedir.
BÖLGELERİNE GÖRE ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
- Pembe Gemre: Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Adından da anlaşılacağı üzere pembe renklidir.
- Trakya İlkeren: Mor renkli ve Trakya bölgesinde yetiştirilen bir üzüm çeşididir. Verimli özelliği ile bilinen bu üzüm çeşidi erken olgunlaşır ama buna rağmen uzun süre tazeliğini korur.
- Yalova İncisi: Yalova bölgesinde yetiştirilen bu üzüm neredeyse çekirdeksiz diyebileceğimiz bir üzüm çeşididir. Özellikle büyük şehirlerde en çok tercih edilen üzümlerden biridir. Sofralık üzümlerin incisi olarak tanımlanır.
- Sugraone: Çekirdeksiz bir üzüm çeşididir. Anavatanı İtalya topraklarıdır. İtalya’nın güney bölgesindeki coğrafi özellikler ve mevsimsel koşullar göz önüne alındığında ülkemizde de bu üzümü yetiştirmek için en ideal bölgeler Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesidir. Yeşil ve sarı tonlara sahiptir. En iyi sofralık üzümlerden birisidir.
- Cardinal: Mor üzümler grubundan olan Cardinal üzümünün de anavatanı da İtalya’dır. Taneleri küçük ve yuvarlak olan bu üzüm de diğer sofralık üzümler gibi yeşil ve sarı tonlarında renklere sahiptir.
- Hamburg Misketi: Yoğun aromalı bir üzüm türü olan Hamburg misketi sofralık değil, üzüm şırası yapımı için uygun bir üzümdür. Aynı zamanda çekirdekli bir yapıya sahiptir.
- Merlot: Anavatanı Fransa olan bu üzümün rengi maviden siyaha çalar. Özellikle şarap yapımında kullanılır. Son yıllarda değeri daha da artan Merlot üzümünden yapılan şaraplar yakut kırmızısı rengine yakın bir renkte olur.
- Bornova Misketi: Adından da anlaşılacağı gibi, Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Tıpkı Merlot gibi, şarap yapımında kullanılır. Orta büyüklükte ve yuvarlak taneli olan bu üzüm aroması belirgin bir üzümdür.
- Syrah (Şiraz): Yine şarap yapımında kullanılan bir üzüm çeşidi. Rengi maviden siyaha döner. Çok verimli bir üzümdür. Şaraba, buruk bir tat kazandırır. Küfe karşı aşırı hassas olduğundan iyi bakım gerektirir. Şiraz üzümünden elde edilen şarapların en az 3 yıl dinlendirilmesi önerilir. Lezzetini bu süreden sonra vermeye başlar.
- Mevlana üzümü: Denizli, Ödemiş, Bayındır ve İzmir gibi bölgelerde yetiştirilen Mevlana üzümü, sarı yeşil renklidir. Ağutos sonunda-Eylül başında olgunlaşır. Etli taneleri orta-iri büyüklükte sayılabilir
- Ugni Blanc: Anavatanı İtalya olan; yeşil ve sarı tonlara sahip olan bu üzümün asit oranı oldukça fazladır. Sıcak bölgelerde yetiştirilmeye uygundur.
- Macabeau: İlk olarak İspanya’da yetiştirilmeye başlanan bu üzüm, zor şartlar altında da yetiştirilebilen, dayanıklı bir üzümdür. Şaraplık olarak üretilir. Macabeau üzümünden elde edilen şaraplar yüksek asit oranına sahiptir.
- Kabarcık: ve geldik Posta.com.tr için hazırladığımız üzüm çeşitleri yazımızın sonunda yer alan üzüme. Kabarcık, Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen ve genellikle pekmezlik olarak kullanılan dolgun ve yumuşak yapılı bir üzüm. Rengi açık kahverengiye yakın. Özellikle Gaziantep’te kabarcık üzümü yetiştiriciliğine bolca rastlanıyor.
ÜZÜM NE ZAMAN YENİR?
Üzümün faydalarını saymakla bitmediğinden birçok kişi severek tüketmektedir. Üzüm, Türkiye’de hemen hemen her yerde kolay bir şekilde yetişen meyveler arasındadır. Birçok faydası olması nedeniyle de herkes tarafından severek tüketilir. Üzüm cinsine göre farklı aylarda satışa girse de genellikle Temmuz Ağustos aylarında üzümü her yerde görmek mümkündür
Ekim ayına kadar üzüm raflarda olur ve kış aylarına geçilirken kalkar. Soğuklara karşı da oldukça dayanıklı olan üzüm kış aylarında satılmaz. Üzüm kuvvetli bir antioksidan olması nedeniyle hazımsızlık için oldukça etkilidir. Cildin yumuşamasına ve aynı zamanda genç kalmasına da yardımcı olur. Kolesterolü dengeler ve aynı zamanda da kabızlığı giderir. Saç sağlığı için gerekli olan mineral ve vitaminler de üzümün içinde bulunmaktadır. Göz sağlığının yanı sıra görme yeteneğinin de iyileşmesini sağlayan üzüm mikropları öldürür ve meme kanserine karşı da önleyicidir.
Kaynak:Posta