Hava sıcaklığının arttığı ve günlerin uzadığı bu günlerde, cildimizi nasıl koruyacağımız hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz. Pırıl pırıl güneş altında dışarda ve kumsalda vakit geçirmek, cildimizin bronzlaşması bizi kendimizi daha iyi hissettirir. Vücudumuza D vitaminini en iyi şekilde güneşten alırız. Güneşin yararlarının yanı sıra, UV ışınlarına fazla maruz kalmak ise zararlı etkilere yol açabilir. Cilt rengi koyu olanlar güneşe daha az duyarlı olsalar da herkes dikkatli olmalı ve korunmalıdır. Pek çok güneş hasarı çocuklukta olur, yıllar geçtikçe eklenerek artar ve erken yaşta kırışıklıklara, deri lekelerine, son olarak da cilt kanserine neden olur. Yazın yaklaştığı ve güneşin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Deniz Yardımcı’nın paylaştığı, zararlı ışınlarından korunma yollarını öğrenerek korkusuzca güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Güneş banyosu ciltte yaşlanmaya neden oluyor
Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde dışarda vakit geçirme ve solaryuma girme cildimizi yıpratarak güneşe bağlı gelişen deri kanserlerine davetiye çıkarıyor. Çok fazla UV maruziyeti, güneş yanıklarına, göz hasarına ve erken kırışıklığa neden oluyor. Bu nedenle güneşe çıkarken gerekli önlemleri almak, koruyucu kremlerden yararlanmak gerekiyor.
Güneş ışınları ciltte ne gibi farklılıklara neden olur?
Daha çok güneşe maruz kalan yüz, göğüs ve kollarda kırışıklıklar, çiller, güneş lekeleri, deride solukluk, kuruluk, tahriş ve esneklik kaybı, damarlarda belirginleşme, pullanma, kılcal damarlarda çatlama gibi değişiklikler meydana gelir. Geç dönemde, deri kanserleri ve foto yaşlanma ortaya çıkabilir. Bu durum yaşlanma sürecini çok daha hızlandırmaktadır.
Güneşten en iyi şekilde faydalanmak ve zararlarından korunmak için;
- Güneşe çıkılmadan en az 30 dakika öncesinde güneş kremi sürülmelidir.
- Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 11.00-15.00 arasında dışarı çıkılmamalıdır.
- Güneş kremi 2 saatte bir yeniden sürülmelidir. Terleme çok fazlaysa veya denize ya da havuza giriliyorsa bu işlem daha sık tekrarlanmalıdır.
- Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır.
- Açık renkli ve koruyucu şekilde giyinilmelidir.
- 6 aydan küçük bebekler uzun süre güneşe maruz kalmamalıdır.
- Güneşten korunmaya erken çocukluk döneminde başlanmalıdır.
- Güneşin zararlı ışınlarından koruyabilecek antioksidan içeren gıdalar tüketilmelidir.
- Özellikle A, E, C vitamini içeren besinler ve bitkisel kaynaklı gıdalar yenmeli ve bol miktarda su tüketilmelidir.
Güneş yanığı oluştuğu taktirde neler yapılmalıdır?
- Cildi onaran ve nemlendiren kremler bölgeye uygulanmalıdır.
- Güneş yanığı olan yerlere soğuk kompres uygulanmalıdır.
- Ağrı kesici ve iltihabı önleyici ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar güneş yanığı bulunan yerlerin şişmesini engelleyerek acının geçmesine yardımcı olur.
- Cildin kendini yenilemesi ve iyileşmesi için bol miktarda su tüketilmelidir,
- Yanıklar iyileşene kadar güneş ışınlarından uzak durulmalıdır.
Bu önlemler uygulandığı zaman güneş yanıkları iyileşir. Fakat vücudun %20’sinden fazla bir kısımda sıvı dolu kabarcıklar oluşursa bu susuz kalındığının işareti olarak düşünülmelidir. Susuz kalan kişide ağız kuruluğu, susama hissi, idrar miktarının azalması, baş dönmesi ve bitkinlik gibi durumlar meydana gelebilir. Bu belirtiler olursa doktora başvurmak gerekmektedir.